Isle of Lime
Shareholders Edition 47%

Ny svensk whisky. Det klingar fint i munnen, eller hur? Det är fantastiskt roligt att det går så bra för svensk whisky just nu. Låt oss bara hoppas att alla överlever. Det senaste tillskottet kommer från Gotland, och det känns som att förutsättningarna för whiskytillverkning borde vara alldeles utmärkta på just Gotland. Lime i titeln på whiskyn syftar inte på frukten, utan på Gotlands kalkrika vatten (kalk = lime på engelska).

Lite fakta om bolaget:
Gotland Whisky Aktiebolag bildades år 2004 för att skapa Gotlands första whisky. I Roma Sockerbruks gamla industrilokaler har ett modernt destilleri uppförts med kapacitet att producera 60 000 liter ekologisk maltwhisky per år. År 2012 destillerades de första dropparna som lagrats på amerikanska bourbonfat och julen samma är lades råspriten på ekfat från legendariska Laphroaig.
Källa: Gotland Whisky

Så här sa Björn Pettersson, marknadsansvarig på företaget, i ett pressmneddelande den 10 november i år:
- Vi är mycket stolta över den dryck vi har åstadkommit på bara tre år och det bådar gott inför framtida lagrade årgångar. Hemligheten ligger i att vi har kontroll över hela produktionskedjan från skörd till tappning. Det mesta görs på ön, inklusive mältning och rökning och vi använder oss nästan uteslutande av lokala produkter och leverantörer.

Så här uttrycker VD Anders Stumle det i samma pressmeddelande:
- Vi kommer för första gången att sälja en whisky, tillverkad på Gotland med gotländska råvaror som helt och hållet förädlats på ön. Att den dessutom är kravgodkänd gör bara att vi blir ännu stoltare då vi som jobbar med whiskyn alla är intresserade av en hållbar lösning.

Isle of Lime Shareholders Edition, är som namnet indikerar, dedikerad till företagets drygt 2 100 aktieägare, och distribueras via Systembolaget privatimportstjänst. I framtiden finns förhoppningar om att finnas med i det lokala sortimentet på Systembolaget på Gotland.

Över till whiskyn igen då. Gotland Whisky har använt sig av arton fat. Sju av dessa är bourbon barrels (200 liter) och elva av faten är på 96 liter. Nio av de elva 96-litersfaten är kolad amerikansk nyek, och två är hårt rostad amerikansk nyek. (Nyek=faten har inte innehållit någon sprit innan).

Rökighet
Lätt rökig.

Fruktig/Kryddig
Måttligt fruktig.

Smakrikedom
Lätt och ljus i tonen.

Mångfacetterad eller anspråkslös?
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Först en känsla av rostade hasselnöter. Sedan övergår det i en söt, maltig, lite ekig doft. Här finns också inslag av vanilj, citrus, viol och smält smör. En svag rökig ton finns i doftpaletten och ramar in whiskyn bra, tycker jag. Riktigt trevlig doft som bådar gott.

Smak: Frisk, blommig smak med toner av gröna äpplen, viol, citrus och lite söt smörkola. En finstämd rökighet som bara kan anas finns hela tiden närvarande. Lite ekig även i smaken, säkert beror det på de mindre faten av nyek. Känns något spretig i smaken, men det beror alldeles säkert på dess ungdom. Vid lite vattning blir den lite rundare och mjukare i framtoningen.

Eftersmak: Kort, lite nötigt avslut med kryddiga inslag, samt en svag nyans av mandel. Klingar av snabbt, men det brukar ung whisky oftast göra. Tycker dock att den klarar sig riktig bra för att vara blott tre år (ganska så exakt faktiskt).
  
Helhetsintryck:
Måste verkligen lyfta på hatten för Gotland Whisky. Det känns mycket lovande, med tanke på att de fått fram en så här pass bra whisky efter ganska precis tre år, så skall det bli ruskigt intressant att se vad som kommer i framtiden.

Tack till Christer Roslund, Gotland Whisky, för fint varuprov.

Denna whiskyn provades 2016-12-04